Prototyp Ekstraktora Olejków z Ziół i Nasion został zaprojektowany do Laboratorium w Zakładach Mięsnych. Urządzenie jest wyposażone w zbiornik z płaszczem grzewczym (medium: glikol), mieszadło, komorę filtracyjną, pompę, wymienniki typu „rura w rurze”, zawory, czujniki obecności cieczy i temperatury, generatory ultradźwięków i mikrofal. Zastosowanie ultradźwięków i mikrofal powoduje powstanie zjawiska kawitacji. W wyniku tego zjawiska powstają siły ścinające powodujące perforacje komórek roślinnych, a w połączeniu z silnym drganiem cząstek ekstrakcja substancji pożądanych następuje znacznie szybciej.
Proces kawitacji przy użyciu ultradźwięków generuje potężne siły ścinające, które zaburzają struktury komórkowe, co z kolei sprzyja transportowi substancji pomiędzy wnętrzem komórki a otaczającym ją medium rozpuszczalnikowym. Z tego powodu ekstrakcja ultradźwiękowa jest preferowaną metodą wydzielania i izolacji związków uwięzionych w komórkach roślinnych.
Parametry techniczne urządzenia
Pojemność zbiornika | 160 L |
Moc grzałki glikolu | 2 x 8 kW |
Moc generatora mikrofal | 2 x 500 W |
Częstotliwość mikrofal | 2,45 GHz ± 50 Hz |
Moc generatora ultradźwięków | 2 kW |
Częstotliwość ultradźwięków | 20 kHz |
Pompa odśrodkowa (x2) | 0,37 kW, 2900 obr/min |
Czujnik temperatury | termopara typu K |
Optyczny czujnik obecności cieczy | C2 (FS-IR12) |