Laboratoryjna suszarka mikrofalowo-próżniowa

Próżniowa suszarka mikrofalowa przeznaczona jest do prowadzenia procesu suszenia produktów spożywczych w obniżonym ciśnieniu z tzw. efektem „puffingu”. Dzięki zastosowaniu energii mikrofalowej suszone cząstki np. w formie kostek, plastrów lub pasków nagrzewane są w całej objętości i ekspandują w obniżonym ciśnieniu. Pozwala to znacznie przyspieszyć proces suszenia, a dzięki obniżonemu ciśnieniu suszony materiał ma stosunkowo niską temperaturę w trakcie procesu – co pozwala uzyskać susz o wysokiej jakości i kruchej strukturze. Oprócz tego w suszarce można prowadzić m. in. procesy prażenia. Urządzenie może pracować w trybie mikrofalowo-konwekcyjnym na obrotowym sicie lub mikrofalowo-próżniowym w obrotowym bębnie.

Parametry techniczne urządzenia

Obsługajednoosobowa
Masa próbekdo 200 g – 2000 g
Zasilanie240 V (AC), 50 Hz, 1,5 kW (max)
Moc mikrofal50 W – 2000 W
Częstotliwość mikrofalf = 2,45 GHz
Regulowany system próżniowy10 hPa – 60 hPa ± 2 hPa – 5 hPa
Regulacja parametrów procesuautomatyczna
Kontrolowane parametrymoc mikrofal, temperatura procesu, przepływ powietrza na sicie, ciśnienie w bębnie, czas procesu, masa próbki, zużycie energii
Rejestracja i eksport danych z programudo arkusza kalkulacyjnego

Galeria

Zestaw laboratoryjny firmy Promis-Tech

Zdjęcie 1 z 3