Próżniowa suszarka mikrofalowa przeznaczona jest do prowadzenia procesu suszenia produktów spożywczych w obniżonym ciśnieniu z tzw. efektem „puffingu”. Dzięki zastosowaniu energii mikrofalowej suszone cząstki np. w formie kostek, plastrów lub pasków nagrzewane są w całej objętości i ekspandują w obniżonym ciśnieniu. Pozwala to znacznie przyspieszyć proces suszenia, a dzięki obniżonemu ciśnieniu suszony materiał ma stosunkowo niską temperaturę w trakcie procesu – co pozwala uzyskać susz o wysokiej jakości i kruchej strukturze. Oprócz tego w suszarce można prowadzić m. in. procesy prażenia. Urządzenie może pracować w trybie mikrofalowo-konwekcyjnym na obrotowym sicie lub mikrofalowo-próżniowym w obrotowym bębnie.
Parametry techniczne urządzenia
Obsługa | jednoosobowa |
Masa próbek | do 200 g – 2000 g |
Zasilanie | 240 V (AC), 50 Hz, 1,5 kW (max) |
Moc mikrofal | 50 W – 2000 W |
Częstotliwość mikrofal | f = 2,45 GHz |
Regulowany system próżniowy | 10 hPa – 60 hPa ± 2 hPa – 5 hPa |
Regulacja parametrów procesu | automatyczna |
Kontrolowane parametry | moc mikrofal, temperatura procesu, przepływ powietrza na sicie, ciśnienie w bębnie, czas procesu, masa próbki, zużycie energii |
Rejestracja i eksport danych z programu | do arkusza kalkulacyjnego |