Prażalnik mikrofalowo-próżniowy

Opis

Mikrofalowo-próżniowy prażalnik to zaawansowane urządzenie technologiczne zaprojektowane do prażenia materiałów biologicznych, takich jak orzechy, z wykorzystaniem energii mikrofalowej oraz podciśnienia. Kluczową cechą tego urządzenia jest obracający się bęben, wewnątrz którego przemieszcza się materiał, co zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła w całej jego objętości. Dzięki obniżeniu ciśnienia w komorze dielektrycznej, woda zaczyna wrzeć i gwałtownie odparowywać już przy temperaturach znacznie niższych niż 100°C, co przyspiesza proces suszenia ziaren przed ich prażeniem. Zastosowanie energii mikrofalowej, która przenika w głąb ziaren, w połączeniu z kontrolowanym ciśnieniem, prowadzi do modyfikacji struktury materiału, nadając ziarnom pożądaną chrupkość.

Galeria

Prażalnik mikrofalowo-próżniowy

Zdjęcie 2 z 2

Parametry techniczne urządzenia

Zasilanie3 x 380 V (AC) (50Hz)
Pobór mocy (maksymalny)70 kW
Komora robocza suszarkicylindryczna, próżniowa, obrotowa, wykonana z PP
Rodzaj pracyokresowy
Wielkość wsadu materiałumax. 6,0 kg
Moc mikrofal0 – 24 kW
Ilość magnetronów16 szt
Chłodzenie magnetronówwodne
Ciśnienie w komorze roboczej20 – 36 hPa
Układ sterowaniaręczne (szafy sterownicze z przyciskami manipulacyjnymi),
automatyczne (sterownik mikroprocesorowy)
Załadunek materiałuręczny, na specjalnych podajnikach