Pasteryzator z plazmą koronową

Stanowisko badawcze do wytwarzania plazmy koronowej i barierowej przeznaczone jest do pasteryzacji produktów spożywczych. Urządzenie zostało zaprojektowane i zbudowane dla Zakładów Przemysłu Mięsnego. Pasteryzator plazmowy wykorzystuje oddziaływanie tzw. zimnej plazmy na produkty spożywcze, której działanie redukuje zanieczyszczenia mikrobiologiczne. W zestawie laboratoryjnym z plazmą koronową, plazma jest wytwarzana w ciśnieniu atmosferycznym w obecności powietrza. Wyładowanie plazmowe powstaje pod wpływem wysokiego napięcia w wyniku czego następuje wytwarzanie swobodnych elektronów oraz jonów gazów. Zarówno jony jak i elektrony padając na próbkę mięsa powodują denaturację bakterii oraz wirusów na powierzchni mięsa. Podczas emisji plazmy wytwarza się ozon, który również wpływa korzystnie na redukcję patogenów. Do wytworzenia plazmy koronowej zastosowano wysokonapięciowe zasilacze produkowane przez Naszą Firmę.

Parametry techniczne urządzenia

Zakres przepływu gazu0-2000 l/h
Rotowanie plazmy20 obr./min
Regulacja odległości głowicy plazmowej od próbki0-20 cm
Napięcie55-60 (HV)
Moc zasilania elektrycznego1000 W

Galeria

Model urządzenia

Zdjęcie 2 z 3